Bakłażan, mielone mięso, pomidory i już jest wspaniale. Bakłażanowe zawijaski wymagają nieco zachodu a później nieco wysiłku przy trawieniu, ale dla takiego smaku nie warto się zbyt długo zastanawiać.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHjJFE19hLUbm4YXBz7DG_dm77c0lTrc6H0WCJbIIVgGRMLLhr8H5MC8dAnIpyanhBAKtGJhHnBMU7x2gy3tGd3r1-6E4Dx5Pt1dbhBg-siuciCOGZJQaMVSbgqZIYCii1X2e3A-bwu2sT/s400/zawijaski+bak%25C5%2582a%25C5%25BCanowe+z+napisem.jpg)
przepis na ok 16 sztuk
2 bakłażany
1 cebula
0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszane wołowo-wieprzowe)
koncentrat pomidorowy, ok. 100 g lub więcej, kwestia smaku
oliwa
opcjonalnie: tarty ser żółty, ok. 200 g
przyprawy:
czosnek
sól
suszona bazylia
papryka słodka i ostra
Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na plastry średniej grubości. Plastry posolić, odstawić na pół godziny. Po tym czasie opłukać i osuszyć. Smażyć każdy plaster na niewielkiej ilości oliwy, aż zmięknie; osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przygotować mięso:
Posiekaną cebulkę zeszklić na oliwie, wrzucić mięso, po chwili dodać czosnek. Gdy mięso straci surowość (to chyba najlepsze określenie), dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, bazylią i papryką, dusić chwilę, nieco przestudzić.
Zawijać plastry z mięsem. Można dodać trochę żółtego sera. Roladki spinać wykałaczkami lub specjalnymi szpilkami do zrazów. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Można zalać sosem beszamelowym, posypać żółtym serem. Zapiec w piekarniku w temperaturze ok 180 stopni.
To sycące danie najlepiej smakuje z lekką sałatką z pomidorów, nieźle sprawdził się też kuskus.
Serdecznie polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz :)
Jeżeli nie masz konta na blogspot.com, wybierz "komentarz jako: Anonimowy".
Pamiętaj jednak jakoś się podpisać!