niedziela, 28 sierpnia 2011

Roladki z bakłażana


Bakłażan, mielone mięso, pomidory i już jest wspaniale. Bakłażanowe zawijaski wymagają nieco zachodu a później nieco wysiłku przy trawieniu, ale dla takiego smaku nie warto się zbyt długo zastanawiać.



przepis na ok 16 sztuk

2 bakłażany
1 cebula
0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszane wołowo-wieprzowe)
koncentrat pomidorowy, ok. 100 g lub więcej, kwestia smaku
oliwa

opcjonalnie: tarty ser żółty, ok. 200 g

przyprawy:
czosnek
sól
suszona bazylia
papryka słodka i ostra

Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na plastry średniej grubości. Plastry posolić, odstawić na pół godziny. Po tym czasie opłukać i osuszyć. Smażyć każdy plaster na niewielkiej ilości oliwy, aż zmięknie; osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przygotować mięso:
Posiekaną cebulkę zeszklić na oliwie, wrzucić mięso, po chwili dodać czosnek. Gdy mięso straci surowość (to chyba najlepsze określenie), dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, bazylią i papryką, dusić chwilę, nieco przestudzić.
Zawijać plastry z mięsem. Można dodać trochę żółtego sera. Roladki spinać wykałaczkami lub specjalnymi szpilkami do zrazów. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Można zalać sosem beszamelowym, posypać żółtym serem. Zapiec w piekarniku w temperaturze ok 180 stopni.
To sycące danie najlepiej smakuje z lekką sałatką z pomidorów, nieźle sprawdził się też kuskus.
Serdecznie polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz :)
Jeżeli nie masz konta na blogspot.com, wybierz "komentarz jako: Anonimowy".
Pamiętaj jednak jakoś się podpisać!