piątek, 2 grudnia 2011

Proste ciasteczka maślane

Po ciężkim tygodniu trzeba umilić sobie życie czyms smakowitym. Proste maślane ciasteczka, dobre do gorąco kakao, świetnie się do tego nadają.


składniki na ok. 2 blaszki:

450 ml mąki pszennej
100 ml cukru
200 g margaryny lub masła

opcjonalnie: gorzkie kakao do wypieków

Wszystko wrzucić do malaksera (masło uprzednio pokroić), a z braku mechanicznych urządzeń posiekać mąkę i cukier z masłem i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię, wstawić na godzinę do lodówki a następnie rozwałkowywać i wycinać kształty.
Można do części dodać gorzkie kakao lub inne przyprawy - to niezła baza do ciasteczek z cynamonem czy kardamonem. Ja najbardziej lubię te jasne, bez dodatków.
Ciasteczka należy piec w 175-200 stopniach przez ok. 8-10 minut. Można je przechowywać w puszce nawet do dwóch tygodni.
Przepis z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" Birgitty Rasmusson, wydawnictwa Rea.

2 komentarze:

  1. Bardzo się cieszę, że książka się przydaje :)
    A te kwiatki to żywe? W grudniu?

    Marta

    OdpowiedzUsuń
  2. Marto, książka jest świetna i doprawdy nie wiem, czemu tak rzadko z niej korzystam. A zdjęcie, przyznaję, było zrobione słono przed grudniem - teraz ani kwiatków, ani słońca takiego nie uświadczysz...

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz :)
Jeżeli nie masz konta na blogspot.com, wybierz "komentarz jako: Anonimowy".
Pamiętaj jednak jakoś się podpisać!